På lastbilskurs i Boden

boden 5

Med näsan riktad mot sista delen i utbildningen Grundkurs tung lastbil och Boden klev jag på nattåget i Skövde för någon vecka sedan. Nu gällde det vinterutbildningen. Jag var en av de få långväga resenärerna som valde tåg som färdsätt, men har man möjlighet så är ju tåg ett bra sätt att se mer, varva ner och träffa intressanta människor. Efter en natt ombord, sovit gott, ätit frukost så mötte jag morgonen och den vackra snöklädda naturen som nu susade förbi mitt fönster. Framåt 11-tiden på förmiddagen mötte Boden mig med mildväder, kurschefen Barbro och instruktör Ulrika stod på stationen och tog emot mig glatt. Tillsammans tog vi lunch innan jag visades till mitt logement.

Framåt eftermiddagen trillade de övriga kursdeltagarna in och många goa kramar, glada skratt och igenkännande fyllde logementet denna första kväll. Bädda säng, hänga in utrustning mm i skåp gjorde att man snabbt kom in i rutinerna ifrån sommarens kurs i Revinge. När klockan ringde kl 6 studsade jag upp med övriga för påklädning, bäddning, städning och frukost. Vi gick från frukosten med spänd förväntning för att ta del av kursens schema, träffa instruktörerna mm. Att fylla en vecka med diverse övningar och teori såg vi snabbt att det var ju inga problem. En stor bit av kursens ämnen var hur vi fungerar i ”kallt väder”, intressant och nyttigt. Vi varvade teori med praktik och avslutade det hela med ett prov.  Nu kan man förbereda sig bättre och fått bättre förståelse för hur människokroppen fungerar ihop med kyla.
boden 4

Så från människan till fordon i ”Kallt väder” var nästa del. Temperaturen i Boden kröp ner under veckan så vi fick känna på att bla ha teori ut i ca 20 minusgrader, nu fick vi chansen att utöva våra kunskaper i hur man klär sig för att klara av att vara ute en längre stund när vi gick igenom våra bilar. Starta i riktig kyla, köra halkbana, starta i backar, lägga på snökedjor mm var några utav veckans övningar. Gräddan på moset var ändå den fantastiska slutövning vi fick genomföra i detta vackra och vintriga landskap. Tidig uppsittning i våra bilar med soluppgång i vackra färger var starten på en heldags tur med utgångspunkt Boden. Små som stora vägar, backar och raksträckor förde oss till dagens höjdpunkt nämligen lunch på Hotel Storforsen, mäktigt och vackert. Tyvärr så ställde kylan till det för ett utav ekipagen så de var tvungna att lämna sin bil vid hotellet men i övrigt så tog sig alla runt utan några större problem. Och denna vecka gick snabbt mot sitt slut och med det var det dags för avrustning och vård av fordon. Mycket snö hade vi med oss på bilarna och det som gick fick vi försöka borsta bort och resten fick smälta i garage under natten då vård av fordon stod på programmet även sista dagen. Bilarna tankades ställdes in på sina platser och vi genomförde kursutvärdering, lämnade tillbaka utrustning mm. Lunch och avfärdskramar avslutade denna kurs och jag tog nattåget tillbaka till Skövde.

Lollo Persson, Skaraborgs Bilkår

lollo persson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s