Bandtraktorer och Bilkåren

Bandtraktor o sten

Igår besökte jag Åsbro kursgård och fick där en väldigt bra guidning av Anne Kataja som är utbildningsansvarig. Åsbro står för nästan hela energibranschens utbildningar. Allt ifrån yrkesutbildningar, specifika branschutbildningar och insatsstyrkans. Insatsstyrkan är den nationella reparationsresursen för elförsörjning vid störningar, sabotage och naturkatastrofer. Vid extra ordinära situationer finns ett behov av personer med speciell kompetens. Svenska Kraftnät har, för att tillgodose detta behov, bl.a. ingått avtal med frivilligorganisationerna. Genom dessa avtal får Svenska Kraftnät tillgång till personer utbildade på bandvagnar och terrängbilar, bandtraktorer, operatörer för reservkraftaggregat, piloter för flyguppdrag samt MOLOS-besättningar.

På Åsbro genomförs Bandtraktorutbildningen och det är FAK och Bilkåren som svarar för den. Bandtraktorerna används vid byggande och reparation av kraftledningar.

När jag är på besök har jag turen att just en sådan utbildning är på gång. Två medlemmar från FAK och två från Bilkåren är inne på näst sista utbildningsdagen och nästan det enda som återstår är skötsel. Men innan dess ska de få upp den lilla stenen som visade sig efter lite grävande vara väldigt stor och vägde flera ton. Men efter lite handledning av instruktörerna Fredrik och Sigge och mycket baxande av både maskiner, jord och sten så lyckades den grävas upp och placeras i skogen. Jag pratade lite med killarna som var helt lyriska över utbildningen. Kompetenta och lugna instruktörer och mycket övning. – Även om en alltid vill köra mer. En av höjdpunkterna var onsdagskvällens körning i skogen och i totalt mörker. Adrenalinhöjande!

De hade även hunnit med ett kvällsbesök på nostalgimacken i Laxå, den sociala biten är inte minst viktig under en sådan här utbildning.

Innan jag åkte från Åsbro hann jag också med att få en titt i beredskapsförrådet. Här finns allt från bandvagnar till stolpar och månlandare.

När jag lämnar Åsbro konstaterar jag att det finns stor kompetens, engagerad personal och glädje på kursgården. En bra samarbetspart för oss i Bilkåren.

 

Susanne Wieselgren, Verksamhetsutvecklare på Bilkåren

Månlandare

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s