Defense Camp

flygdag
Under sex dagar har 17 ungdomar från Sjövärnskåren, frivilliga Flygkåren och Bilkåren fått prova på organisationernas verksamheter. Varje organisation ansvarade för en heldag med såväl teori som praktik. Vår utgångsplats var Uppsala Garnison.

Under sjövärnskårens dag fick ungdomarna prova på rodd, segling samt åka 700-båt(motordriven). De fick även lära sig göra olika knopar. Hela dagen spenderades på Märsgarn i Stockholms skärgård. Det fantastiska vädret bidrog till en underbar skärgårdsdag, även om flera av ungdomarna klagade på träningsvärk efteråt.

På Bilkårens dag åkte vi till Ledningsregementet i Enköping. Efter genomgång av Bilkårens verksamhet och kort teori om bandvagn 206 och terrängbil 20 ägnades resten av dagen till praktik. Fokus låg på att lära känna fordonen. Bårmontering och ”kläm och känn”. Sedan fordonsorientering på övningsfältet. Tyvärr ville inte båda bandvagnarna vara med under dagen. Ett tekniskt fel gjorde att vi fick byta ut en bandvagn. Resten av dagen ägnades istället åt terrängkörning för att visa vad fordonen klarar av utanför väg. Stort tack till Veronica Fredriksson, Karin Bergsten och Robin Lagerström som ställde upp som förare under dagen.
bv
Under tredje dagen stod flygning på schemat. Tyvärr gjorde vädret att vi fick ändra på planen och istället ägnades dagen åt flygsäkerhet, navigation och meteorologi. På eftermiddagen gjorde vi ett besök på fordonsmuseét Arsenalen i Strängnäs.

Frivilliga flygkårens dag ägnades åt flygning och besök i flygledartornet i Västerås. Till min stora glädje fick vi även se en hel del flygplan från flygmuseét både starta och landa. Bland annat fick vi en uppvisning av en Vampire och en Invador. Alla ungdomar fick ta ut en färdväg och sedan dirigera piloterna under flygningen.
svk rf
Instruktörer från SVK RF, Bilkåren, FFK och FMCK visade och berättade under kursen om organisationernas betydelse för totalförsvaret.
Som vanligt är det fantastiskt roligt att delta vid ungdomsverksamhet. Speciellt roligt var det att samverka med andra organisationer.

Ikväll åker jag hem med minnen av glada skratt, en hel del bus och många nya bekantskaper.

Kursens bästa elevcitat (enligt mig): ”Bilkåren for president!”

Malin Dreifaldt
Riksbilkårchef och ungdomsinstruktör

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s