På stämma hos Försvarsutbildarna

Under helgen har Försvarsutbildarnas riksstämma på Falsterbo Kursgård genomförts. Jag hade äran att representera Bilkåren på plats tillsammans med gäster från Sjövärnskåren, FFK, FRO,MSB och FVRF. Även Roland Ekenberg, Rikshemvärnschef och Karl Engelbrektsson, C FÖRBANDSPROD finns på plats.

Stämman inleddes med att fd ordförande för Försvarsutbildarna, Anders Lindström, pratade kring det som utspelat sig runt hans person under de senaste veckorna. Kanske har du sett och hört via media att Lindström blivit tagen av polis i samband med en resa i Hongkong. Lindström berättade öppenhjärtat om hur detta gick till och även hur han upplevde tiden i häktet.
K Engelbrektsson
Generalmajor Engelbrektsson pratade om det ekonomiska läget inom Försvarsmakten och de åtgärder som gjorts pga det ekonomiskt ansträngda läget.
Vidare gjorde han en säkerhetspolitisk utblick. Vårt “närområde” är idag betydligt större än tidigare. Och närområdet är fyllt av konflikter. Från norra Afrika via Arabvärlden till Ryssland och Ukraina… Att öva på rätt sätt ger viktiga signaler. Genom att öva våra förband i samverkan med andra nationer får Sverige möjlighet att ge sådana signaler i större skala. Sveriges geografi är viktig för hela Östersjöregionen.

Dagens anställda soldater gör att Försvarsmakten enklare kan delta i ett större sammanhang. Soldaterna finns på plats och behöver inte kallas in via plikt. De är dessutom bättre utbildade och övade än de varit på många år. Utifrån inriktningspropositionen ges möjlighet att nyttja frivilliga på ett bättre sätt. Inget mer av Försvarsmakten ska läggas ner. Istället ska vi bygga upp mer verksamhet. En närtida utmaning är att underhållet är eftersatt. Materielunderhållet är så eftersatt att det kommer kosta tid och pengar. Detta har t.ex. gjort att det varit svårt att få ihop fordon till frivilligutbildning.
– All utbildning ska öka den operativa förmågan! Operativ effekt i närtid är det som är beställt.
– Försvarsmakten har nu tre år på sig att bygga en ny organisation – organisation ny.
– Under nästa vecka går pliktinkallelser ut till 400 personer.
– Ny grundutbildning upp till 12 månader på frivillig grund. Målet är att 2017 genomföra en större FM-övning.
– Möjligheten att som frivillig delta i övningar kommer att öka. Detta kommer att bidra till att FM kommer att se frivilliga betydligt oftare än tidigare. Detta ska ge folkförankring och operativ effekt.

Generalmajoren avslutade med att säga att det är “fantastiskt att flera hundratusen människor kan bidra genom frivilligt engagemang”.

Malin Dreifaldt
Riksbilkårchef

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s