Flygförare leder bandvagnsförare

IMG_0573
Just nu pågår en regional samverkansövning där frivilliga från Bilkåren, FAK, FFK (Frivilliga Flygkåren) och FRO (Frivilliga Radioorganisationen) tillsammans med olika myndigheter övar utifrån ett krisscenario som liknar stormen Gudrun. Bandvagnsförare, flygförare och signalister har samlats i Eskilstunatrakten och övar under så nära skarpa förhållanden man kan tänka sig. Totalt deltar runt 100 personer i övningen och idag besökte jag tillsammans med Malin Dreifaldt och Paula Holmqvist från Riksdagens försvarsutskott övningen.
IMG_0571
Inledningsvis fick vi en presentation av övningen och de olika händelser som inträffat utifrån det tänkta Gudrun-scenariet. Det var störningar i elförsörjningen pga nedblåsta träd över ledningar, personer som hamnat i sjönöd på Mälaren, oframkomliga vägar och järnvägar och ett fartyg som gått på grund i stormen och börjat läcka olja.

Flygförarnas uppgift är att skapa överblicksbilder genom överflygningar och fotografering. Foton skickas digitalt i realtid till en sambandscentral där FRO-personal satt och tog emot och ansvariga för reparationer bedömde och prioriterade vilka resurser som krävdes till olika händelser.
IMG_0574
Bandvagnsförarnas uppgift är självklart att ta sig fram till aktuella områden med personal och material. I vissa av momenten samverkade flyg-och bandvagnsförare genom att flyget ledde bandvagnarna genom terrängen för att hitta framkomliga vägar.
IMG_0572
Vi fick tillfälle att följa med en flygförare upp och få en egen bild av den överblick som de får från luften och vi fick också tillfälle att följa med i bandvagn och imponeras av framkomligheten med detta fordon.
Våra Bilkårister på plats var mycket nöjda och tyckte att det så här långt hade varit bra och meningsfulla övningar.

Eva Blomqvist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s