Bilkårister på nationell fält-elövning

bv 3
“Under inledningen av veckoslutet drog ett kraftigt oväder in över Skandinavien med stormbyar och underkylt regn. Temperaturen föll och konsekvenserna blev en s.k. isstorm med stora skador som följd. Tusentals hushåll är fortfarande utan ström, ……….”

Texten ovan är hämtad från inledningen av scenariobeskrivningen för Svenska Kraftnäts (SvK) fältövning som pågår under veckan på Åsbro Kursgård. Här övar Jämtkraft och Skellefteå Kraft personal att tillsammans med SvK´s insatssyrka och frivilligresurser bygga två stycken 130 kV ledningar a´ 8 stolp inklusive lindragning.

Från Bilkåren och FAK ingår 6 st bandvagnsförare, som transporterar ut all stolpmateriel till respektive stolpplats. Stolparna som är mellan 27 – 33 meter höga, byggs bl.a. med hjälp av bandvagnens kran och vinsch.
bv 2
Övningen pågår hela denna vecka och är ett konkret exempel på när våra frivilliga förare gör konkreta insatser för elförsörjningen. Visserligen är det bara övning denna gång, men nästa gång kan det vara skarpt och då finns ett uppbyggt förtroende och samarbete mellan kraftbolag och frivilliga resurser.

Lars Carlsson, bandvangsinstruktör och medlem i Skaraborgs Bilkår
bv 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s