Fordonsdag i Östergötland

östgöta2
Mulet och grått var det idag då jag och Elisabeth, vår kårs ungbilkårist, åkte mot Norrköping. Det var dags för årets första Fordonsdag! Temat för idag var “Vinterförhållanden och anpassad vård” – det blev lite improvisation då det inte var vinter som beräknat utan vår och tre plusgrader…

Vi hade även med åtta Hemvärnsungdomar idag, de delades upp på oss förare. Vi startade med teori, lite repetition av våra vinterkunskaper. Vi blev uppdelade på respektive fordon och till slut var det en Tgb30 (Tgb=Terrängbil), två Tgb13 och fyra Bv206 (Bv=Bandvagn). Nu kom solen faktiskt fram och den hade vi med oss resten av dagen Vi gav oss iväg mot lunchstället; Leons, ett dygnet-runtöppet gatukök. De var fantastiskt snabba på att fixa mat åt oss 20-talet gröna.

När vi var redo för fortsättningen fick ett Bv-ekipage uppdraget att leda kolonnen förbi två ställen och stanna på det tredje för att där byta ledarekipage. Då vi bytte fick Elisabeth, orienterare sedan tidiga år och nyutbildad i Skövde på Terränghjuling, förutsättningarna för kommande sträcka som kolonnen skulle ta. Jag hörde inte alls vad hon fick för uppdrag då jag fick ta fram tejprullen och tejpa fast hållaren för körriktningsvisaren på vår Tgb13, den snurrade bara runt rattstången…

Nåja, jag kände mig lite nervös när vi drog iväg på nästa etapp, dubbelt så lång som den första… Det var ju fullkomligt i onödan, Elisabeth läste ju karta som den värsta rallykartläsaren, hade full koll hela tiden!! Vårt mål var vid Johannisborg – som har gett namn till Insatskompaniet i Norrköping – där fanns en stor port som är en rest av en gammal fästning som skulle skydda Norrköping. Vi ställde upp alla fordon och tog lite fina kort på alla oss förare och fordonen.
östgöta3
Dagen led nu mot sitt slut, Vi avvek lite tidigare eftersom Elisabeth skulle bli hämtad. Vi avslutar alltid passen med tankning och efter-körning-pyssel. Vi mötte upp Elisabeths mamma Karin, även hon bilkårist, tog en fika och det var inte alls otäckt att få komma hem och krypa ur det gröna och in i mysoverallen med ett stort leende på läpparna – varför är inte fler Bilkårister??

Maggan Alm, Östgöta Bilkår
östgöta1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s