Erfarenheter från branden

20140815_080650
Igår samlades några bilkårister från olika delar av landet, alla med det gemensamt att de varit med och gjort insatser under branden i Västmanland i somras. Det var deltagare med avtal med Hemvärnet, överenskommelser med Svenska Kraftnät, Trafikverket och från en ledningsgrupp inom MTE i Borås, dvs medlemmar med både militära avtal och civila överenskommelser.

Sommarens tragiska händelse har skapat ett unikt tillfälle att för oss att se hur det vi rekryterar till och utbildar för fungerar i ett skarpt läge. Det blir också ett tillfälle att se hur vi eventuellt behöver förändra rutiner och annat för att de bättre ska vara anpassade till den här typen av händelser.
Flera frågeställningar diskuterades; bl a behöver Bilkåren en egen organisation för att hantera insatser? Hur ska uppföljningen av bilkåristernas insatser ske? Saknas något i utbildningen för att ni skulle klara uppgiften samt en fråga som handlade om risker i samband med insatsen.
branden grparb
branden grparb 2
Jag tycker att vi fick med oss väldigt mycket bra synpunkter och idéer. För vår del i centralstyrelsen handlar det nu om att fundera ett varv till kring det som kom fram och hur vi ska ta tillvara det på bästa sätt. Jag är jättenöjd med dagen!

I samband med den här uppföljningen hade vi genomfört en enkätundersökning bland dem som svarat att de deltagit i insatsen. Av den kan man bl a utläsa att i princip alla skulle ställa upp igen om det blev aktuellt, vilket naturligtvis känns oerhört roligt att veta. Någon skrev t ex ”Ställer absolut upp igen! Ett minne för livet, är en stolt Bilkårist!” Härlig läsning! Tack för idag och tack alla som varit med och gjort insatser!

Inger Karlsson, vice ordförande centralstyrelsen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s