Folk och försvars rikskonferens i Sälen

image
En mycket intensiv, spännande och givande rikskonferens är över för den här gången. Under tre dygn har jag träffat politiker ur försvarsutskottet och utrikesutskottet, Försvarsmaktsledningen, ledningen för MSB, representanter från företag och organisationer och kollegor ur övriga frivilliga försvarsorganisationer. Kanske har du följt konferensen på tv eller på webben?
Under första dagen låg fokus på säkerhetspolitiken. Tanken var att Stefan Löven skulle ha inledningstalat. Men på grund av de tragiska händelserna i Paris var han tvungen att åka till Frankrike. Talare var bl.a. Margot Wallström, Annie Lööf och Karin Enström. Det stora diskussionsämnet under dagen var ett eventuellt framtida NATO-medlemsskap.
Många av dagens talare uttryckte förfäran över de många tragiska händelser som inträffat runt om i världen de senaste dagarna. Och alla var överens om att den säkerhetspolitiska kartan ritas om.
Mellan passen fanns goda chanser att samverka. Jag fick bl.a. möjlighet att prata med Anders Silwer om Bilkåren – så klart. Under kvällen fick jag möjlighet att prata med Carl Berqvist (Wiseman). Om du inte redan följer Wisemans wisdom på sociala medier så rekommenderar jag att du börjar med det. Ett ypperligt sätt att följa med i den försvarspolitiska debatten!

Under dag två var temat Försvarspolitiska realiteter. Försvarsministern inledde med ett tal om vikten av att arbeta fram en grundläggande förmåga inom Försvarsmakten. Han var mycket tydlig med att det är befolkningen som är Försvarsmaktens uppdragsgivare. Han uttryckte också att han har en positiv syn på frivilliga försvarsorganisationer!
Även ÖB uttryckte att friv org är viktiga för att höja vår försvarsförmåga.
Helena Lindberg, generaldirektör på MSB pratade om vikten av att åter strukturera ett civilt försvar. Även Helena lyfte fram friv org och de kompetenser som vi bidrar med.
Dagens pass avslutades med rymdtema. Min förra chef, fd landshövdingen Ingemar Skögö, berättade om rymdutredningen som han driver.
Under dagen hade FOS (frivilligorganisationernas samarbetskommitté) ett kort möte. Peter Lagerblad, ordförande i FOS, deltog i ett debattsamtal där han framhöll vikten av folkförankring. Som tradition bjuder FOS in flera av deltagarna på mingel under andra kvällen.

Under sista dagen behandlades mer civila frågor. Krishantering och psykologiskt försvar var saker som lyftes fram.
Extra roligt tyckte jag naturligtvis att det var att Lars-Göran Uddholm talade. Bl.a. sa han, som svar på påståendet att frivilliga är jobbiga att ha att göra med; “Visst är frivilliga jobbiga. De vill bara jobba och jobba!”
Två paneler fick diskutera kring hur de skulle hantera ett scenario med vinterstorm, stora snömängder och elbortfall. Transporter lyftes fram som en viktig fråga som måste lösas.
Chefen MUST, chefen Säpo och Generaldirektören FRA berättade om vilka nya hot de ser mot Sverige.

Snart är det dags att åka hem. Och jag konstaterar att Generaldirektören MSB, ÖB och försvarsministern nämner frivilliga försvarsorganisationer på ett positivt. Transporter och logistik ses som en viktig fråga som är avgörande för hur vi kan hantera en störning!

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s