Det här visste du inte att vi gör i Bilkåren – också!

ssm
Under sensommaren har jag för Bilkårens räkning deltagit i SSM (Strålsäkerhetsmyndighetens) övning “Lilian”. Det görs tillsammans med Lottakåren och Blå Stjärnan. Först har vi ett förmöte, då vi gör upp planerna om vem vi ska åka med och vart vi ska. Naturligtvis friskas minnet upp, så vi vet hur vi ska göra, och får material o.dyl. (Plus en härlig måltid!)

På övningsdagen steg jag upp “jättetidigt” för att först hämta mina två kompisar och sen köra till trakterna av Hässleholm. Där besökte vi tre lantbrukare, som i förväg var vidtalade om att vi skulle komma. Det hela gick sen ut på att man samlade in gräs från beteshagar, och detta görs efter noggranna instruktioner. Lantbrukarna är oftast positiva till detta. För vad det går ut på är ju, om det blir ett skarpt läge, dvs kommer nedfall från exempelvis ett havererat kärnkraftverk, då ska vi kunna rycka ut och ta prover för analys med kort varsel.

Det gäller att ha storstövlarna på, för man vet inte vad man trampar i ibland! Det blir ju en utflyktsdag, och vi hade tur med vädret, så när morgondimman skingrats, blev det strålande solsken. När vi samlat in det gräs vi skulle ha och paketerat det enligt konstens alla regler, var det så dags för det medhavda fikat. Sedan åkte vi tillbaka hem och lämnade proverna för vidare transport till Labbet i Malmö, där det skulle analyseras.

Några dagar senare var det uppföljning och vi fick gott betyg, vi hade skött oss som vi skulle!

Jag har också deltagit i bilbältesräkning för NTF. Man ska se hur många som använder sitt bilbälte under färden. Det prickas av i tabeller med förare, manliga och kvinnliga, passagerare och barn i bilen. Tre timmar ska man räkna, helst alla som kommer förbi. Och det är bestämt i förväg var och när man ska räkna. Det blev en kanondag med strålande solsken. Mesta tiden var jag ensam och man koncentrerar sig så att man blir snurrig i huvudet till sist. En och annan förbipasserande gående undrade vad jag gjorde. “Det är bra” sa dom. “Du kollar inte hastigheten också?”. Det var 30 där jag satt, och det var nog många som inte höll den begränsningen!

Det är inte alltid så lätt att se om folk har bältet på eller inte, men det finns en tabell för det också. Jag tycker nog de var rätt duktiga med att ha bältena på, men en och annan hade det inte! Fy! Där var även barn som inte satt bältade!?! Vad tänker man på?

Det här tror jag ligger till grund för trafiksäkerhetsarbetet i NTF, och vi i Helsingborgs Bilkår har deltagit länge i detta. Kul att få göra en insats!

Rose-Marie Nilsson, Helsingborgs Bilkår

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s