Kämparanda och kamratskap

ungdomstävling
Förra helgen genomfördes Hv ungdomstävling på Hemvärnets Stridsskola. Varje lag består av fyra ungdomar mellan 15-20 år och en lagledare som får vara äldre. Totalt var det i år 69 lag från sex olika nationer.
Två av lagen bestod av Bilkårsungdomar som deltog, kämpade och gjorde en ärofull insats.

När jag parkerat och går över gräsmattan mot stora huset passerar jag ett antal 20-manna tält som rests för att inrymma de nästan 380 tävlande ungdomarna och deras lagledare. Hör lite olika dialekter men också norska och vad jag tror är lettiska. Känslan jag får är disciplin, kämparandra och kamratskap.

Några av de tävlingsmoment som utövas är hinderbana, patrullorientering, snabbskytte på kort håll, löpning terrängbana, avståndsbedömning och avståndsbestämning dvs. uppskatta/gissa hur långt bort ett föremål befinner sig, eller beräkna hur högt eller långt ett föremål är. Det gäller att vara taktiska, nyttja lagets olika kompetenser och göra sitt bästa.

Mellan allt tävlande finns det tid för avkoppling, bad och samvaro som är en viktig del av hela sammankomsten.

Det var extra kul för mig att få göra detta besök, för fem år sedan var jag också på HvSS just denna helg. Då visste vi inom Bilkåren väldigt lite om tävlingen och jag var där för att få information, se hur det gick till mm. Tanken föddes – tänk om vi kunde ha några lag med framöver. Att då får komma tillbaka och se att vi har två lag med härliga ungdomar som tränat, planerat och deltar – är jätteroligt.
Så en uppmaning till alla ungdomar – vill ni ha en utmaning, sätta upp ett mål, börja planera, sätt ihop ett lag och delta nästa år!

Gunilla Svensson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s