Alla är här!

Mia
Ja, så känns det verkligen när man befinner sig mitt i hetluften under Almedalsveckan. I år är det nytt rekord, med över 10 600 utställare. Antalet besökare har jag ingen aning om, men det känns som flera miljoner…..

En av alla utställare är FOS, Frivilliga försvarsorganisationers samarbetskommitté. FOS är ett gemensamt samarbetsorgan och har uppgiften är att utveckla samarbetet mellan de frivilliga försvarsorganisationerna. Samtliga frivilliga försvarsorganisationer är medlemmar, och har en representant i styrelsen. Under Almedalsveckan (t o m söndag) har vi en monter på Donners plats, precis innanför ingången till Almedalen, som bemannas av oss representanter ur FOS, dvs från olika frivilliga försvarsorganisationer. Under parollen ”Vinst varje gång” delar vi ut en skraplott, där ”vinsten” är en adress till en tillfällig hemsida, http://www.vinstvarjegang.se. På den hemsidan går det sedan att komma vidare till respektive organisation.

Jag bemannade montern i tisdags eftermiddag, från kl 14 fram till dess att Jimmie Åkesson skulle tala kl 19, och det var – minst sagt! – intressant! De som besöker Almedalsveckan är en salig blandning av människor; politiskt aktiva (förstås!), journalister, turister, representanter från olika kommuner, landsting och länsstyrelser, men även en mängd olika intresseorganisationer, t ex unga KRIS, Lärarnas riksförbund, FPA (Försvarspolitisk arena), olika företag, t ex KPMG, Samhall, MTG. Som sagt: En salig blandning!

Att rekrytera här, eller åtminstone sprida kunskap (försvarsupplysa) om oss och försvaret, skiljer sig en hel del från en ”vanlig” rekrytering; ibland strosade människor förbi, och stannande intresserat upp och lyssnade, ibland jäktade de förbi, på väg till eller från ett av alla otaliga seminarier, och var inte mottagliga för något. Jag valde ganska snart att rikta in mig på bl a ungdomar (ca 15-25 år), människor som representerade olika ungdomsorganisationer och människor med en trolig politisk inriktning som inte var positiv till Försvarsmakten (t ex F!). Jag hade JÄTTEKUL!!! Vilka diskussioner, vilka REAKTIONER! Den starkaste erfarenheten är definitivt att vår ungdomsverksamhet är okänd för väääldigt många människor, och när jag berättar om all verksamhet vi gemensamt bedriver, blir gemene man mycket imponerad! En annan erfarenhet är att det finns en bred missuppfattning, kring att vi enbart bedriver ”grön” verksamhet, och att vapenvägrare och pacifister varken är välkomna eller kan finna en meningsfull verksamhet hos oss. Båda dessa erfarenheter är något jag definitivt har tagit till mig inför mitt fortsatta arbete med Information och Rekrytering inom Bilkåren!

För er som aldrig närvarat vid en Almedalsvecka, kan jag varmt rekommendera det! Här finns pulsen och framtidstron!!! Lägg dock lite tid på att planera vistelsen; boka resa och boende TIDIGT, och gör ett ordentligt schema på vilka seminarier du vill delta i. Själv har jag följt flera via webben, då jag även har make och barn med mig ner hit.

Mia Rexfalk, Centralstyrelsen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s