Frivillig bussförare till Berga fick oväntade uppdrag

IMG_2220
Jag fick förfrågan om jag kunde ta en busskörning till Stockholm Berga. Det var ett gäng som skulle upp på övning i CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot) i fyra dagar.
Dag 1 startade vi vår färd från Elfsborgsgruppen på torsdag morgon till Berga, det var ett glatt gäng på 18 personer. Väl uppe i Berga blev vi mötta av ett väl bevakat område, på eftermiddagen tog vi alla en underbar promenad på området. Det är ett fantastiskt ställe, som jag inte haft tillfälle att besöka tidigare. Nere i hamnen låg två krigsfartyg; Visby och systerfartyget. Det kändes som om vi känt varandra i hela livet. Ett välkomstmöte blev det också från ledningen. Slutligen kvällsfika och lite sömn.

Andra har dom andra tre grupperna från norr till söder också anlänt och, tro det eller ej, alla lika underbara människor. Det måste vara något speciellt att tillhöra denna CBRN grupp som inte funnits så länge. Jag körde runt grupperna med bussen till olika stationer, men var mest på saneringsstationen. Nyfiken som jag är fick jag delta i övningen. Vi byggde upp en saneringsstation med en bana där man sanerade mäniskor och duschar med mycket mer. Vi åt lunch och middag i det gröna varje dag – underbart. 14 timmar blev det innan kvällsfikat.

Tredje dagen. Åter uppställning kl. 08:00 för ännu en dag i samma tempo. Blev placerad i saneringsduschen, hade aldrig drömt om att få vara med om detta när jag statade resan hemifrån, tur att man inte är blyg. I skyddsdräkt och 26-28 grader varmt, spännande värre, vilket jobb dessa mäniskor får genomlida. Men när den kalla avspolningen från vattenslangen kom var det riktigt skönt, där stod man gärna en stund. Fram emot eftermiddagen var det återställande av allt material, rivning av sjuktält och lastning på lastbilen. Alla hittade sin plats så återställandet gick så smidigt. Träffade också två underbara tjejer som körde lastbilen. Det blev 14 timmar idag också, städning av bussen för hemfärden i morgon och hann även med en pratstund under kvällsfikat.

Fjärde dagen startade med att packa bussen kl. 06:30, sedan frukost, och en jättebra utvärdering av övningen från ledningen. Jag trodde att jag upplevt en hel del i övningsväg, men ICKE, det var längesedan jag var på en så varm (+30) och rolig övning. Längesedan jag skrattade så mycket.

Hemresan gick jättebra, vi stannade och åt lunch på en fästning med utsikt över vattnet utanför Jönköping och åt glass. Vill tacka för att jag fick vara med och uppleva detta, ett stort tack till ledningen och alla instruktörer – ni var helt fantastiska.

Yvonne, Lindome Bilkår

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s