Näst sista dagen på Direkt Ledarskap

IMAG1168

Nu har jag varit här på Ängesholmen strax utanför Boden i en vecka tillsammans med instruktörskollegan Mats, fd officer på I 19 och numera kompanichef i Hemvärnet, och kursdeltagare från Lottorna, Bilkåren, Fvrf, Sjövärnskåren och Hemvärnet. Kursen började för precis en vecka sedan. Det låg mycket förväntan i luften under första dagens presentationsgenomgång. Och en del pirr i magen inför vad som ska ske.

Ledarskap är ett ämne som engagerar. Alla har erfarenhet av det på något sätt. Vi har ju alla haft chefer, en del som vi tyckt varit bra och andra som mest varit ett hinder. En del har varit eller är chefer och andra vill bli eller är nyfikna på vad som krävs. Det alla deltagare på kursen hade gemensamt var just detta intresse och nyfikenhet inför vad ett ledarskap innebär och att få en bedömning av sin egen förmåga att bli en bra/ännu bättre chef.

Det är en grannlaga uppgift för oss som instruktörer!

Vi ger förutsättningar och möjligheter att få prova på att leda en grupp under omständigheter som är lite mer påfrestande än en normal dag på jobbet. Fältdygn med uppgifter som stör nattsömnen, förflyttning till fots som ställer lite krav på fysisk uthållighet. Uppgifter som gör att jag måste tänka klart, trots tröttheten, kylan och mörkret (dock begränsat så här års på den här breddgraden). Tänk att få prova på detta och samtidigt få feedback från kurskamraterna på sitt agerande. Hur många sådana möjligheter finns det i arbetslivet annars? Hur reagerar och agerar jag under stress? Självkännedom är en bra grund att bygga ett gott ledarskap på.

I morgon är kursen slut och min förhoppning är att kursdeltagarna ska åka hem med nya insikter, erfarenheter och tankar kring sin fortsatta utveckling. Och att de kommer att bli bra chefer, förstås…

Kursen ”Direkt Ledarskap” är en praktisk tillämpning av de kunskaper och insikter man fått från UGL (Utveckling, Grupp, Ledare). Lottorna har huvudmannaskapet för ledarskapsutbildning, precis som vi i Bilkåren har huvudmannaskapet för fordonsutbildning, men kursen är öppen för alla frivilliga försvarsorganisationer. Du ska ha en befattning inom Försvarsmakten och kunna tänka dig att ta dig an en uppgift som chef eller utbilda dig till instruktör. Och jag lovar, du kommer att ha nytta av kursen på många sätt, även i ditt civila liv!

Mer information om kursen och andra ledarskapsutbildningar inom frivilligrörelsen hittar du på http://www.frivilligutbildning.se .

Inger Karlsson
Bilkårist och instruktör på kursen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s