Vinter i en bandvagn i Boden

Drygt en vecka har gått sedan jag kom hem från Gk Bv Vinter i Boden, 2:a omgången som började den 15 feb. Det behöver nästan gå lite tid för att man ska hinna sortera alla intryck. Möten med nya människor, nya miljöer och ny kunskap som man blir exponerad för under relativt kort tid. Och det var med en lite vemodig känsla man åkte hem efter avslutad kurs, mycket beroende på vetskapen av att man förmodligen inte kommer att träffa många av människorna igen som man har lärt känna. Det ligger ju i sakens natur att det är så i.o.m. att vi är placerade på förband över hela landet från Boden i norr till Revingehed i söder.
Hursomhelst, vinterutbildningen var en lärorik fortsättning på barmarksutbildningen med teori och praktik om hur kyla påverkar teknik och människa samt mycket bv-körning i snöig terräng. Nu tyckte nog inte våra norrländska kollegor att det var någon vinter att tala om. Men med is-tjocklek på ca 50 cm och snödjup på upp mot 100 cm på sina ställen så var det mycket mer vinter än vi ”sörlänningar” är vana vid. Och just utbildningsblocket ”Kallt väder” tyckte jag var väldigt givande. Att lära sig hur man ska klä sig, torka persedlar i minusgrader, äta och dricka på rätt sätt, förebygga samt omhänderta kylskador på sig själv och sina kamrater var väldigt bra. Viss information var nyttig repetition av gammal kunskap medans annat var helt nytt.
Kallt väder-blocket avslutades med isvaksbad ute på ”Ångestholmen”, något som alla elever genomförde utan minsta tvekan. Att få uppleva hur kroppen reagerar på ett isdopp, att lära sig hur man får kontroll på sin egen kropp samt hur man tar sig upp ur en isvak i ett skarpt läge var otroligt lärorikt. Vår mentor i Kallt väder var Lt Peter L. som delade med sig av sina teoretiska och praktiska kunskaper på ett väldigt pedagogisk sätt. Hans mångåriga erfarenhet av att utbilda trupp på nordliga breddgrader kom helt till sin rätt i detta ämne.

Sammanfattningsvis kan man säga att vistelsen i Boden var väldigt bra. Bra logement(om än något kalla duschar…), mycket bra mat. Väldigt bra utbildningssalar, vård- och tvätthallar. Och naturligtvis – underbar natur. Dessutom roligt att få uppleva en så stor och levande garnison med både infanteri och pansar. Och inte långt därifrån artilleriregemente och flygflottilj.

Önskar alla mina kurskamrater lycka till i framtiden. Det har varit ett nöje att få kampera ihop med er!

Peter,
Bv-förare, 421. Gullberg/EBG
IMG_0089[1]

Advertisements

One thought on “Vinter i en bandvagn i Boden

  1. Bra sammanfattning Peter! Får hoppas att våra vägar korsas igen, att träffa nya vänner med gemensamma intressen är något speciellt. Ha det gott! / Pär Bartelsson 211 Upplands HV-bat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s